Edited by Heather
Edited by Amanda



Andy-Warhol2.jpg

Andy-Warhol-Photograph-C10036912.jpeg.jpg


Andy_Warhol.png

warhol.jpg
Andy Warhol



Introduction to an Artist:
“In the future, everyone will be world-famous for fifteen minutes” [[#_ftn1|[1]]], these are just a few of Andy Warhol’s explicit words that guided a generation into the future of Pop Culture. Warhol’s legacy and expertise in graphic design led him on a route to success including several awards and recognitions for his passion and artistry. His social appeals to society and current America allowed others to experience the mastery of his work, which resulted in the acknowledgment the world provided him.("Andy Warhol")


Debut
of Andy Warhol:
On July 9, 1962, Andy made his first appearance as a pop artist, and attended an andy-warhol-1.jpgart exhibition at the Ferus Gallery. T
AWarhol21D.jpg
Campbell Soup Recreation
he Ferus Gallery was solely dedicated to fine artists, and the exhibit marked the origin of pop art in the Los Angeles area. Irving Blum, a co-producer of the Ferus Gallery, eagerly presented Andy with an opportunity to present a painting in his gallery, and with much confidence, he accepted this chance to jump-start a definite career as a designer. Various pieces of Warhol were displayed, and pricing for his collection was set at around one thousand dollars. Pricing that extreme was impressive at the time because Blum’s monthly salary was less than half his purchase. Henry T. Hopkins reviewed Warhol’s creations, and their simplicity transcended him to his childhood memories. In response to his sights, Hopkins announced, “To those of us who grew up during the cream-colored thirties with “Big-Little Books,” “Comic Books,” and a “Johnson and Smith Catalogue” as constant companions … this show has peculiar significance.”[[#_ftn2|[2]]] (Hopkins [144-150])

Raid the Icebox:
Andy Warhol andy_warhol.jpgproduced an exhibit of several graphic works and paintings of his own, and peculiarly named the project Raid the Icebox with Andy Warhol. The showcase was selected by the Vaults of the Museum of Art in Rhode island, and was assisted by Stephen E. Ostrow in 1969. The collections that made up this project consisted mainly of shoes, which Warhol seemed to have desired. Warhol first got his start drawing shoes for Glamour Magazine in 1949, and from that point he was designing sculptures of shoes for several other exhibits. Susan Stewart, an American poet and critic, acclaimed, “ The collection offers example rather than sample…In the collection, time is not something to be restored to an origin; rather, all time is made simultaneous …within the collection’s world.”[[#_ftn3|[3]]] The exhibits success was partially due to the unexpected and unknown creations that were going into the project. Suspense built because Warhol himself gave no true explanations of his work.[[#_ftn4|[4]]] (Stewart [92-95])

polsky11-9-5.jpg
Mustard Race Riot

Discoveries of Warhol:
Monochrome painting, the use of metallic panels in a painting, provided the 1960’s public with a new view for the possibilities of art. Andy Warhol combined dull surfaces with aluminum, silver, and gold tone paint to create a spectacular effect that produced an array of his most credible works including Elvis Presley (1963). Paintings such as Mustard Race Riot and Blue Electric Chair display the essence of Warhol’s use of monochrome on a much larger scale than others would attempt. Taking risks in his career brought plenty of attention to his new styles and perspective of present day life.[[#_ftn5|[5]]] (Warhol [1-14])



[[#_ftnref|[1]]] "Andy Warhol: quote on fame." American History. ABC-CLIO, 2010. Web. 24 Feb. 2010. <http://www.americanhistory.abc-clio.com>.”
[[#_ftnref|[2]]] <Benstock, Shari, and Suzanne Ferriss. "Footnotes: On Shoes." Google scholarly
books. Apple Macbook>”
[[#_ftnref|[2]]]
Hopkins, Henry T. Editorial. Warhol at Ferus: 1962. N.p., n.d. Web. 25 Feb.
2010. <http://artscenecal.com/ArticlesFile/Archive/Articles2002/Articles0502/AWarholB2.html>.”
Andy Warhol, “Onion,” from “Campbell’s Soup Cans,” 1962, a/c, 20 x 16”

[[#_ftnref|[3]]] Susan Stewart, On Longing: Narratives of the Miniature, the Gigantic, the Souvenir and the Collection (Durham and London: Duke University Press, 1993)
[[#_ftnref|[5]]] “< Warhol, Andy. Andy Warhol. Ed. Annette Michelson. 2001. N.p.: n.p., n.d. N. pag.
October Files.
Google scholarly books. Web. 25 Feb. 2010.<http://books.google.com/
books?id=ZQ2Xzp3FotwC&printsec=frontcover&dq=Andy+Warhol&lr=&ei=1wmHS4PWGorczQTI0
8iKDg&cd=1&safe=active#v=onepage&q=&f=false>.”


Andy Warhol Time Period

andy43214.png
andy432.png
andy358935.png



Mixbook - Create Beautiful Photo Books and Scrapbooks! | View Sample Photo Books | Create your own Photo Book



Quiz!

1. In 1962, Andy first made his appearance as a pop artist. What is the name of the gallery that held Andy Warhol’s first art exhibit?
a) The New York Art Museum
b) The Ferus Gallery
c) The Metropolitan Museum of Art

2. Several graphic works and paintings went into this exhibit, and it was assisted by Stephen E. Ostrow. What is the name of a peculiar project Andy created that was shown in the Museum of Art in Rhode Island?
a) Mustard Race Riot
b) Blue Electric Chair
c) Raid the Icebox

3. What was the main item that was showcased here?
a) Purses
b) Shoes
c) Animals

4. At the time in his life when Andy was highly involved in art programs, and worked on decorating windows for local stores, where was he attending school?
a) Carnegie Institute of Technology
b) Brown University
c) New York Institute of Technology

5. Even after his death, Andy Warhol has made an impact on Pop Culture and art. In 1989, his artwork was presented in what famous gallery that hadn't recognized him before?
a) Manhattan Museum of Art
b) Museum of Modern Art
c) The New York Art Museum

6. During 1966, Andy Warhol was focusing his career on film and directing. What economic situation was occurring in America at the same time?
a) The Great Depression
b) Foreign resources benefitted America
c) New forms of medicine were discovered

7. What style of painting that involves the use of metallic panels did Andy Warhol boldly master in the 1960s?
a) aluminum painting
b) metallic painting
c) monochrome painting

8. Who gave Andy Warhol the opportunity to present a painting in the Ferus Gallery?
a) Irving Blum
b) Stephen E. Ostrow
c) Henry T. Hopkins

9. What was the pricing of Andy Warhol’s first collection?
a) one thousand dollars
b) one hundred dollars
c) five hundred dollars

10. Andy Warhol used explicit words that guided generations into the future of Pop Culture. Finish his famous quote.
“In the future, everyone will be…”
a) “rich and famous for fifteen minutes”
b) “happy and famous for fifteen minutes”
c) ”world-famous for fifteen minutes.”

Answers: 1)B, 2)C, 3)B 4)A, 5)B, 6)B, 7)C, 8)A, 9)A, 10)C


Sources:

"Andy Warhol." ABC Clio. N.p., n.d. Web. 22 Feb. 2010. <http:/http://www.americanhistory.abc-clio.com/Search/Display.aspx?>

"Andy Warhol." Art.com. N.p., n.d. Web. 10 Mar. 2010. <http://www.art.com/asp/
search_do.asp/_/posters.htm?ui=96E7C3587B76494B8FE6E84D4858F71B> (Pictures)


Brown, Stephen, and Anthony Patterson. Imagining Marketing: Art, Aesthetics, and the Avant-garde. N.p.: n.p., n.d. Google Scholars Books. Web. 8 Mar. 2010

Campbell, John L., Joseph Rogers Hollingsworth, and Leon N. Lindberg. John L. Campbell, Governance of the American Economy. N.p., n.d. Web. Mar. 2010

China. N.p.: n.p., n.d. Google Scholars. Web. 1 Mar. 2010.<http://books.google.com/books?id=Sw8MavSjkjMC&printsec=frontcover&source=gbs_navlinks_s&safe=active#v=one page&q=&f=false>

Currid, Elizabeth. The Warhol Economy: How Fashion, Art, and Music Drive New York City. N.p.: n.p., n.d. Google Scholars Books. Web. 7 Mar. 2010.

"Foreign Assistance and Economic Development." The American Economic Review. JSTOR. Web. 2 Mar. 2010

Greenberg, Jan, and Sandra Jordan. Andy Warhol: Prince of Pop. N.p.: n.p., n.d.Google Scholars Books. Web. 7 Mar. 2010

Highlights from Student Drug Use in America. N.p.: n.p., n.d. Education Resources Information Center. Web. 2 Mar. 2010

Jerz, Dennis G. Technology in American Drama: 1920-1950. N.p.: n.p., n.d. Google Scholars Books. Web. 1 Mar. 2010

Lewis, David E. Presidents and the Politics of Agency Design. N.p., n.d. Web. 1 Mar. 2010

Pediatrics. N.p., n.d. Web. 2 Mar. 2010. <http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/abstract/38/2/319>

Perrow, Charles, and J. Craig Jenkins. JStor. N.p., n.d. Web. 1 Mar. 2010. <http://www.jstor.org/pss/2094604>

Political Oppositions in Western Democracies. N.p.: n.p., n.d. Google Scholar Books. Web. 2 Mar. 2010

Rorabaugh, W.J.
Kennedy and the Promise of the Sixies. N.p.: n.p., n.d.Google Scholars Books. Web. 8 Mar. 2010

Thomson, James Claude. While China Faced West: American Reformers in Nationalist

Trattner, Walter I. From Poor Law to Welfare State: A History of Social Welfare in America. N.p.: n.p., n.d. Google Scholars Books. Web. 1 Mar. 2010


"Warhol, Andy." St. James Encyclopedia of Popular Culture. Gale Virtual

Reference Library. Web. 21 Feb. 2010. <http://find.galegroup.com/gps/
retrieve.do>.

Pictures
Warhol, Andy. Brooklyn Bridge. 1983. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Campbell’s Soup Can In Red. 1965. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Campbell’s Soup I. 1968. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Campbell’s Tomatoe Soup Can In Blue. 1964. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Dance Diagram. 1962. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Diamond Dust Shoes. 1980. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Elvis. 1963. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Hamburger. 1985-1986. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Knives. 1962. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Mao. 1972. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Marilyn Monroe. 1967. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Mona Lisa. 1963. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Campbell’s Bag. 1963. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Moon Explorer Robot. 1983. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Necklaces and Pins. 1959. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. NYC Street Map. 1949. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Police Car. 1983. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Red Lenin. 1987. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.
- - -. Self Portrait in Orange. N.d. Pop Art Painting. Andy Warhol Gallery.